Bogforum og om at træffe vigtige beslutninger

Sammen med Abelone Glahn efter vores foredrag om at markedsføre sig som forfatter.

Det er igen blevet Bogforum tid. Utroligt som tiden går. Det føles ikke som et år siden jeg kæmpede rundt med reoler og bogkasser for at opbygge en stand på Bogforum sammen med to andre små forlag. Måske har du selv overvejet om du skulle have din egen stand på Bogforum i år? Måske har du valgt at gøre det, måske ikke. Det kan også være du har valgt blot at besøge Bogforum som gæsteforfatter på andres stand.

Om at træffe vigtige beslutninger

Uanset hvad, så har du skullet træffe en beslutning ud fra en række valg. Måske var det ikke svært. Men det kan også være, at valget var ved at drive dig til vanvid og du stadig er i tvivl om du har truffet det rette valg. Der er andre veje til at træffe en vigtig beslutning, end at ligge og gruble over det om natten.

 1. Du kan opsøge al den viden, du kan finde om dine tvivlsspørgsmål.

  Herunder deler jeg mine erfaringer med Bogforum, så har du den kilde mere til information.

 2. Du kan spørge andre, der har haft samme udfordring.

  I dette tilfælde kan du spørge andre forfatter- eller forlæggerkollegaer. Hvad er deres oplevelse? Hvad mener de om dine valg?

 3. Du kan lave en liste, hvor du sammenligner fordele og ulemper ved valgene.

  Det fungerer bedst, hvis der kun er to ting at vælge mellem.

 4. Du kan opsøge en coach, der kan hjælpe dig med at stille de helt rigtige spørgsmål, så du er sikker på, du træffer det rette valg.

  Du kan opsøge en coach med stort og småt, men du har formentlig ikke lyst til at betale for hjælp med mindre det er et ret vigtigt spørgsmål, som om du skal sige dit job op og springe ud som forfatter, eller opgive forfattervejen fordi du har fået en negativ (eller slet ingen) anmeldelse.

Første gang en af mine bøger var med på Bogforum. Jeg var pavestolt. Bedraget stod side om side med kendte forfatteres bøger.

Det var ikke nogen svær beslutning, da jeg fravalgte at være en stor del af Bogforum i år. Min søn fik et tilbagefald lige inden, jeg skulle give besked, så det blev et afslag. Det er ikke den store skandale. Der kommer masser af andre Bogforum og bogmesser. Så min eneste officielle optræden bliver på BoDs stand søndag klokken 12. Mere turde jeg ikke sige ja til, da der var deadline.

En nybegynder på Bogforum

Første år en af mine bøger var med på Bogforum var i 2012. Jeg havde lige udgivet min første bog og anede intet om, hvordan tingene foregik. Men det lykkedes mig at få to eksemplarer af min bog med på Bogforum ved at overtale folkene bag en nystartet bogblog, som fokuserede på krimier, til at tage min bog med. Jeg fik desværre aldrig nogen anmeldelse ud af det, men min bog var med på Bogforum, så jeg synes, det var umagen værd. Det siges, at man skal se noget syv gange, før man evt. køber det (hvis man er i målgruppen), så hver en lejlighed, du kan gøre brug af til at få fremvist din bog, kan være med til at give bonus i sidste ende.

Bedraget havde nu fået en hel hylde (eller kasse?) på Bogforum efter den var udkommet med nyt cover og i en hardcoverudgave.

Året efter blev jeg inviteret med af BoD og det har jeg været lige siden. Det var dejligt at se sine bøger få lov at fylde lidt – og mere og mere år for år.

De seneste år, har jeg også fået lov til at holde oplæg, læse op eller er blevet interviewet. Sidste år valgte jeg at have min egen stand sammen med to andre forfattere, der også har deres eget forlag.

Mine erfaringer med Bogforum og bogmesser

Jeg vil starte med at sige, at det er helt fantastisk at være på Bogforum og andre bogmesser som forfatter. Den oplevelse kan ikke gøres op i penge eller tid. Så det skal du unde dig selv, hvis du får muligheden. I hvor høj grad du skal deltage, må være op til din egen vurdering. Jeg har prøvet hele vejen fra blot at have min bog på en hylde, at besøge den en enkelt time, til at stå på en stand tre hele dage.

Der er meget arbejde i at have sin egen stand. Standen skal bygges op. Der skal bestilles skilte, plakater, postkort eller andet, der kan udleveres. Du skal have trykt bøger, blive enige med dem, du har stand sammen med, om hvordan den skal indrettes. Du skal bruge en hel dag på at stille standen op. Og være frisk og smilende dagen efter, selv om dine arme stadig hænger en halv meter tættere på jorden end den plejer.

Det er mange timer, at stå op på en stand. Mange timer, du skal være imødekommende, sælgende, servicerende. Du skal bruge sider af dig selv, som falder de fleste forfattere svært. Nogen trives med det. Andre tager en maske på og klarer sig igennem. Og atter andre undgår det helst. Jo bedre du kender dig selv, desto bedre kan du træffe et valg, der passer til dig og din personlighed.

Egen stand på Bogforum sammen med to andre små forlag. Her er jeg sammen med Candid Crimes Lene Rannva og 2 Feets Steen Langstrup

Sidste år, da jeg havde stand sammen med to andre forfattere, talte vi alle tre om efterfølgende, at ingen af os va ri stand til at skrive i ugen efter. Flere var længere tid om at komme sig oven på så meget udadvendthed.

Kan det betale sig at være på bogmesse?

Dette bliver ikke en økonomisk opgørelse, for det er faktisk svært at regne på. Jo, du kan selvfølgelig regne sammen, hvad standen koster, hvor mange bøger du sælger osv. Men qua de syv gange, så ved du ikke, hvor mange der køber dine bøger efterfølgende, fordi de så dem på Bogforum. Så det er svært at gøre op. Men du skal huske at regne dine egne energimæssige ressourcer med.

SaveSave

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.