Skal dit forfatternavn være dit eget navn eller et kunstnernavn?

Skal dit forfatternavn være dit rigtige navn? Dit fulde navn? En kortere udgave? Et særligt forfatternavn?
Fordelen ved at bruge dit eget navn er indlysende. Dem, du kender, kan genkende dit navn. Du er dit navn og hviler i det. Når du gør dig umage med at skrive en bog og markedsføre den, så vil du jo også gerne have at læserne kan finde dine bøger.

Jeg mødte selv problematikken, da jeg gik i boghandlen efter en bog af en mandlig forfatter. Jeg kunne ikke huske, hvad bogen hed, men forfatterens navn havde jeg styr på – troede jeg, for der var to, der hed det samme! Jeg blev forvirret, kom hjem uden bog og forfatteren mistede et salg (og jeg mistede en læseoplevelse).

Så prøv at lave en søgning på Danmarks statistik og find ud af, hvor mange, der hedder det samme som dig.
Hvor mange hedder mit navnJeg har lavet en søgning på Gitte Eriksen. Det er der 85 kvinder, der hedder i Danmark. Jeg har lavet en søgning på Gittemie Eriksen. Det er der færre end to der hedder, dvs kun mig. Jeg har også lavet en søgning på mit fulde navn, og fik sammen resultat, så det kunne også bruges. Årsagen til, at jeg ikke bruger det, er, at jeg var ansat, da jeg udgav min første bog. Jeg havde allerede et navn inden for sundhedssektoren, og jeg ønskede ikke at blande de to ting sammen. Så da jeg startede som forfatter, startede jeg helt fra bunden med at opbygge et navn og et brand. hvor mange hedder mit forfatternavn

Inden du beslutter dig for dit forfatternavn, så prøv også lige at lave en søgning på Saxo.com, Amazon.com og på Google for at se, om der er andre forfattere, der hedder det samme, eller andre der kan konflikte med dit brand.

Du er ikke den eneste med et kunstnernavn
Hvis du har besluttet dig for at få et kunstnernavn, så er du ikke den første (ud over mig).
Da Norma Jean tegnede kontrakt med Fox, blev hun enig med filmselskabet om, at finde et bedre navn. Brainstormen endte med Marilyn Monroe. Da wannabe-sangerinden Andrea Valbak besluttede sig for at satse på en sangkarriere, blev hendes almindelige navn, efter et besøg hos en numerolog, skiftet ud med Medina. Da det endelig lykkedes forfatterspiren Joanne Murray, at komme i gennem nåleøjet til et forlag, mente hendes forlægger, Bloomsbury, at et åbenlyst kvindeligt navn ville få målgruppen af unge drenge til ikke at ville købe bogen og foreslog at hun fik et navn der lå tætter på JRR Tolkiens. Hun valgte derfor at bruge sit pigenavn, Rowling, og da hun kun havde et fornavn, valgte hun at bruge sin farmors fornavn, Kathleen, som det midterste initial. I dag er JK Rowling nærmest legendarisk for at have sat gang i læsningen hos den ellers svære tween-gruppe. Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen har valgt kun at bruge halvdelen af sine navne i forbindelse med sit forfatterskab og det er jo gået ganske fint for Jussi Adler-Olsen.

Et navn til hver genre?
Da jeg fik mig et forfatternavn, forestillede jeg mig, at jeg ville bruge det til hele mit forfatterskab. Det er jeg ikke længere sikker på. De færreste ved måske at min bog nr. 2 var en romantisk, erotisk bog med titlen Hvad Du Ønsker. Jeg udgav den under samme navn, som alle mine krimier – endda med samme navnetræk. Og det er jeg egentlig ikke sikker på var særlig smart, for den bryder jo totalt med, hvad mine læsere forventer af mig. Jeg tror det havde været smartere med et andet navn – eller i det mindste et andet navnetræk (måden mit forfatternavn bliver skrevet på).

Spørgsmål til overvejelse:

 1. Hvad skal dit forfatternavn være?
 2. Er dit eget navn for almindeligt?
 3. Er der andre forfattere, der hedder det samme som dig?
 4. Er dit navn for langt?
 5. Kræver din genre særlige valg?
 6. Eller er der andre hensyn, der kræver et særligt forfatternavn?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Comments on Skal dit forfatternavn være dit eget navn eller et kunstnernavn?

 1. anomym
  18. oktober 2019 at 12:10 (5 år ago)

  Hvordan for man et kunsternavn?
  jeg vil gerne være anomyn håber det ok

 2. gittemie
  23. november 2019 at 10:57 (5 år ago)

  Kære anonyme
  Du kan vælge et navn og blot udgive under det, eller du kan gå til en numerolog, hvis du tror på tallenes magi. Hvis du er selvudgiver kan du blot oprette et forfatternavn under din bruger på den portal, hvor du udgiver. Hvis du har kontrakt med et forlag, så skal du få skrevet dit kunstnernavn ind i kontrakten.
  Held og lykke med det hele.
  De bedste hilsner
  Gittemie