Jagten på en bestseller når markedet er presset

I fremtiden skal man være heldig, hvis man vil se sine bøger på bibliotekets hylder.

I fremtiden skal man være heldig, hvis man vil se sine bøger på bibliotekets hylder.

Jeg arbejder i øjeblikket på et nyt kursus for forfattere. Jeg havde egentlig tænkt mig, at det skulle være det helt store ni måneders forløb, men må erkende at der sker for meget på privatfronten, til at har jeg tid til det. Derfor er jeg nu ved at pakken cremen af min viden sammen i et ekursus, men det skal du nok få meget mere at vide om, når det er klar.

Mens jeg arbejdede med at få noget af al den viden, jeg har samlet mig, siden jeg udgav min første bog, ud på video, slog det mig, at det bliver sværere og sværere at leve af at være forfatter.

Når jeg er til møde i forfatterforeningen kan ældre forfattere berette om engang, hvor man var sikker på at afsætte de første 200-1000 bøger til bibliotekerne og så var den udgivelse allerede tjent hjem. Alt øvrigt salg var ren fortjeneste.

Sådan er det desværre ikke længere.

I dag skal du være heldig, hvis bibliotekerne overhoved bestiller din bog hjem, for kun en fjerde del af alle bøger for en lektørudtalelse. Og hvis de bestiller bogen hjem, så er det næppe i de svimlende antal, for mange biblioteker er blevet nedlagt siden kommunalreformen. Og de biblioteker der er tilbage har færre og færre bøger på hylderne.

tomt-bibliotek

Der er gabende tomt på biblioteket. Bøger er der næsten ingen af.

Jeg var på biblioteket for et par måneder siden og kunne godt se, at der var blevet tyndet lidt ud. Der var mange bøger til salg på deres kasseret reol, men det virkede bare lidt mere luftigt, uden jeg helt kunne sætte en finger på, hvor der manglede noget. Men da jeg var på biblioteket for et par dage siden, fik jeg et chok. Der var nærmest tomt!

Jeg ved ikke, hvad al den plads skal bruges til – jeg ville hellere have haft bøger der. Jeg elskede at gå ned gennem reolrækkerne og blive inspireret til at læse bøger, jeg ellers ikke havde bemærket før. Finde ældre bøger, som ikke længere var i boghandlen. Men de er heller ikke længere at finde på biblioteket.

Faktisk skulle jeg låne en bog til min søn i en serie, han er begyndt at læse. Mit lokale bibliotek, som er det gamle amtsbibliotek – så det er rimeligt stort, havde nr 1 og 2 i serien, men nr 3 og 4 havde de slet ikke. De kunne dog bestille dem hjem fra et andet bibliotek. Nr 5 og 6 fandtes slet ikke på et eneste bibliotek i landet, men de kunne da skaffe nr 7 og 8.

Det er heller ikke så længe siden, jeg gik forgæves efter en bog af en forfatter, jeg læste for en del år siden. Jeg havde lyst til at genlæse de gode bøger, men forfatterens bøger fandtes ikke længere i landet!

De var alle kasseret!

Alle taber på det projekt bibliotekerne har gang i. Læserne får et mindre udbud af bøger at vælge imellem, og forfatterne får sværere ved at leve af deres erhverv. For når forfatterens bøger ikke står i så mange eksemplarer på bibliotekerne, så bliver det heller ikke til så meget i biblioteksafgift. Og hvis bibliotekerne bliver ved med at holde bestanden nede – hurtigt kasserer – så bliver der færre forfattere, der når over spærregrænsen for biblioteksafgift. Så kan vores få bøger stå på hylderne i årevis, uden vi nogensinde får betaling for det. Mon mureren og tømren eller nogen andre erhverv ville arbejde gratis i årevis i en god sags tjeneste?

Der kommer flere og flere bøger til salg.

Der kommer flere og flere bøger til salg.

I forbindelse med det kursus, jeg er ved at lave, var jeg henne og finde nogle gamle skærmprint af bestsellerlister frem. Mit blik faldt på antallet af bøger i kategorien krimi og spænding. I december 2014 er der knapt 29.000 e-bøger i kategorein, men et halvt år efter er det vokset til over 42.000.

Det kan jo kun betyde, at der er større konkurrence om læsernes gunst. Medmindre læserne pludselig er begyndt at læse dobbelt så mange bøger.

Og netop denne øgede konkurrence slog mig, da jeg læste at selv en af vores helt store bestsellerforfattere har måttet ty til utraditionelle metoder, for at få ørenlyd. Jussi Adler-Olsen inviterede nemlig landets bogbloggere på en forkælelsestur. Cafébesøg med efterfølgende gåtur i Kongens Have. Og hvis en af landets allerbedst sælgende forfattere bliver nødt til det, for at sælge bøger? Så er konkurrencen virkelig hård, ikke?

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.