Hvordan har dit forfattermindset det? Er du klar til succes?

Har du tit ønsket dig, at dine bøger tog himmelflugten op af bestseller- og salgslisterne, så millionerne begyndte at rulle ind på kontoen og Go’Morgen Danmark og Aftenshowet sloges om at få dig i studiet først, når din nye bog lander hos boghandlen? Mon ikke de fleste forfattere har. For forfattererhvervet er lige som mange af de andre kunstneriske fag kendetegnet ved at en salgssucces kan give nærmest instant berømmelse. Og det betyder, at der nærmest automatisk følger en masse opgaver med, hvis/når din bog bliver en succeshistorie.

I Jaguar limousinen sammen med stylisten

Dit forfattermindset

Hvordan har dit forfattermindset det?
Er du klar til at få søgelyset rettet imod dig?
Har du styr på oplæsningsteknikker?
Kan du sammensætte et foredrag og underholde en fyldt foredragssal i halvanden time?
Kan du også klare dig igennem, hvis der kun kommer fem?
Og hvad med indtjeningen?
Er du klar til at honorarene ruller ind på din konto?
Har du styr på forretningsmodel, moms og skat?
Hvad med dit bagland?
Er familien med på, at du rejser flere måneder ad gangen?
At undvære dig fem ud af seks weekender?
Hvordan vil du håndtere dårlige anmeldelser?
Og gode?
Der er mange ting du skal have styr på som forfatter. Derfor er det nok meget godt, at det hele ikke kommer på én gang. Som en overnight success.

Hvem skal du være som forfatter?

Prøv at forestille dig, hvordan dit liv og din hverdag ville se ud, hvis du solgte 100.000 bøger om året. Hvad ville være anderledes end i dag?
For mit eget vedkommende har jeg ofte tænkt på, at det var godt jeg ikke oplevede en overnight success, da jeg udgav min første bog, Bedraget. For det var hverken familien eller jeg klar til. Mine børn var for små til at undvære mig alt for mange dage, og min mand arbejdede 60-80 time rom ugen og var sjældent hjemme i hverdagen. Det harmonerede på ingen måde med et liv som forfatter, hvor jeg skulle ud og holde foredrag, læse op og rejse en masse for at promovere bøger. Så jeg valgte i stedet den langsomme, mere organiske vækst, der gjorde, at både jeg og min familie kunne nå at følge med.

Det kræver lidt tilvænning at virke naturlig på billeder, når der er stylister, makeupartister og fotografer, der piller og retter hele tiden. Her i studiet hos Patricia hos ZenProduction

Hvordan ser en forfatter ud?

Da jeg begyndte at tage ud og læse op og holde foredrag, blev jeg ofte mødt med:

Du ligner slet ikke en forfatter

Virkelig. Da jeg havde fået den kommentar nok gange begyndte jeg at overveje om det mon spændte ben for mig, at jeg ikke lignede en forfatter. Så jeg hyrede en stylist og tog på shoppetur. Jeg ved ikke om jeg kom til at ligne en forfatter mere af det, men jeg følte helt sikkert en anden power ved at stå på scenen i tøj, jeg vidste passede til mig. Jeg havde i mange år arbejdet som konsulent og var vant til at optræde i jakkesæt, der gerne skulle være så neutrale og underspillede som muligt, fordi det ikke var mig, der skulle have opmærksomheden. Men det var det jo nu, hvor jeg var forfatter (selv om jeg ikke brød mig specielt meget om det og måtte lære at indtage scenen som forfatter.)

Ingen plads til incognito

Et andet område jeg skulle arbejde med var min synlighed. Jeg ville klart have det bedst med at skrive incognito, men det gør det lidt svært at markedsføre, når man ikke har et stort forlag i ryggen. Derfor måtte jeg arbejde med det, så jeg fik det ok med at være foran kameraet og ikke kun bag det. Det har nok været det, der har været sværest for mig, og det har krævet mange coachingtimer og selvudviklingskurser. Jeg kommer nok aldrig til at elske det, men har lært at være ok med det. Jeg har altid følt, at det var meget mere sårbart at stå på en scene og fortælle om eller læse op af noget jeg selv har skrevet og fundet på, end at stå og fortælle om et emne, hvor jeg har forskning og fakta i ryggen, sådan som jeg tidligere har været vant til i mit professionelle virke. Og det var helt klart noget jeg var fuldstændig uforberedt på. Jeg havde aldrig regnet med, at det ikke ville være det samme, at stå på scenen og fortælle om en bog, jeg har skrevet, som at fortælle hvorfor det er sundt at spise æbler, eller hvordan en organisation implementerer forandringsteori.

Et vigtigt skridt i at overkomme denne frygt var at booke en dag i studie med en professionel fotograf. Hvilke skridt har du behov for at gå, for at arbejde seriøst med din drøm?

Del gerne, hvilke områder du skal arbejde med for at få et forfattermindset.

 

 

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.