Forfattersucces med raketfart? Er det dét du drømmer om?

Skriv en bog i dag og lev som forfatter i morgen. The overnight success.
Det er nok den ultimative forfatterdrøm – at skrive en bog i dag og leve som forfatter på fuld tid i morgen. Succes med raketfart. En rød sportsvogn i garagen og et millionsalg, der sprænger alle bestsellerlister.

Vågn op!

Det ville være skønt, hvis det var sådan det var. Men bag de flest overnight successer ligger mange års hårdt arbejde, som kan være svære at få øje på, når vi ikke synes vi har hørt om forfatteren før, og nu er han/hun pludselig på alles læber. En af de seneste, der så ud til at poppe ud fra intet til international succes på ganske kort tid, var EL James. Forfatteren til den meget omtalte og diskuterede Fifty Shades triologi. Og jeg er ked af, hvis jeg bliver den, der ødelægger illusionen for dig, men James’ succes kom ikke på ganske kort tid eller hen over natten. Den krævede f.eks. to års hård markedsføringskampagne. Og så tæller vi ikke engang alle de år, hvor hun skrev i metroen på vej til og fra arbejde med. I to år så hun næsten ikke sin familie, men var konstant på farten i USA, hvor hendes forlag ønskede, hun skulle føre kampagne.
Så tænker du måske, at alle de millioner, hun tjente, og kunne bruge på lige hvad hun ville, har udlignet savnet lidt. Måske. Men hun så ikke en krone før halvandet år efter udgivelsen. Sådan er vilkårene hos de fleste forlag. Regnskabsåret skal være gjort op, før der udbetales penge til forfatterne. Ville du kunne leve i halvandet år uden løn? Eller for et lille forskud på måske 50.000kr?

Ingen quick fixes

Der er desværre ingen quick fixes og hurtige løsninger, når det handler om at komme til det trin, hvor du kan leve af dit forfatterskab. Og det nytter ikke kun at gøre lidt eller noget af det, der skal til, for at nå drømmen. Du skal være klar til at gøre det hele. Du må tage hele pakken og bygge fundamentet, før du kan sætte dig med benene oppe og nyde udsigten fra din stue..

Jamen, jeg skriver bare en rigtig god roman. Hvis den er god nok, så kommer resten af sig selv.

Måske, men næppe.

Det tjener en forfatter på en bestseller

Lad os lave regnestykket. Lad os sige at din bog bliver en bestseller. For at en bog skal være en bestseller, skal den sælge mindst 3.000 eksemplarer. Personligt mener jeg, at den desuden skal have ligget rimeligt lunt på en eller anden bestsellerliste også.
En god forfatterkontrakt giver forfatteren 20 pct i honorar. Dvs at hvis bogen – fratrukket moms – koster 100 kr, så får forfatteren 20 kr. De bøger forlagene tror på udkommer sædvanligvis til enten 299,-, 199,- eller 169,- kr. Hvis bogen sælger 3.000 eksemplarer, tjener forfatteren altså henholdsvis 143.520 kr., 95.520 kr. eller 81.120 kr. Eller hvis du er så heldig, at forlaget trykker din bog i et stort oplag og smider den ud i supermarkederne til 49,- kr., som ses oftere og oftere, så kan du være heldig at tjene 23.520 kr., men hey! du kan kalde din bog for en bestseller!*

Kan du leve af det?

Jeg ved ikke, om du ville kunne leve af det? Du skal kunne leve af det, lige indtil du har skrevet din næste bog, fået den udgivet og fået betaling for den.
Og bogen sælger altså ikke de 3.000 eksemplarer af sig selv. Du er nødt til at troppe op til interviews, fotografering, filmning (YouTube er blevet et meget yndet medie til at finde læsestof og alt mulig andet). Du er nødt til at tage stilling til, hvordan du vil håndtere og gennemføre hvert eneste trin, sådan som jeg beskriver det i Genvejen til succes som forfatter. Det kræver hele pakken. Også det mentale. Og det er min oplevelse, at det oftest er mindsættet, der skal arbejdes mest med. Derfor handler næste uges blogindlæg om dit forfattermindset.

Del endelig nyhedsbrevet/blogindlægget med dem du kender, der går med en forfatterdrøm i maven. Jeg vil så gerne have at endnu flere lykkes med deres drøm. Jeg tror på, at verden bliver et bedre sted af det.

* Uddybning

En kollega har gjort mig opmærksom på, at det er forbeholdt de få at blive tilbudt en forfatterkontrakt med 20 pct. honorar. De fleste ligger mellem 12-15 pct., men helt ned til 7,5 pct. især hvis bogen sælges billigt.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.