Derfor er en mailliste vigtig for dig som forfatter

fra hobby til levevej og videre til stjernestatusJeg vil gå så langt som til at påstå at en mailliste er noget af det vigtigste, du kan investere tid i som forfatter, når vi ser på markedsføring. Det vigtigste er selvfølgelig og vil altid være at skrive, men hvis dine ambitioner rækker lidt videre end at få tillusket dig et loftværelse hos en bekendt, hvor du kan sidde og skrive i stearinlysets skær, så er du nødt til at tage markedsføring seriøst.

Gælder på alle trin af forfattertrappen

Efter at have studeret forfattere på alle trin af forfattertrappen i en del år er jeg ikke i tvivl om at der er en direkte sammenhæng mellem markedsføring og salg. Det kommer nok ikke som den store overraskelse, for alverdens virksomheder ville næppe bruge så mange ressourcer på det, hvis det ikke kunne betale sig.

Som forfatter kan du bruge al din tid på markedsføring, hvis du vil. Du kan skrive en enkelt bog og bruge resten af dine dage på at markedsføre den, holde foredrag, læse op, lade dig interviewe og så videre.

Brug tiden klogt

Men hvis du er som forfattere er flest, så er det ikke på grund af markedsføringsdelen, du bliver forfatter. Så er det fordi du elsker at skrive og har noget på hjerte. Sådan har jeg det selv. Hvis jeg skal være helt ærlig, ville jeg helst være helt fri for markedsføring. Bare kunne sætte mig ind ved mit skrivebord og skrive løs dag efter dag, kun afbrudt af behovet for research (som jeg også elsker).

Derfor er det også ekstra vigtigt for mig at den tid jeg bruger på markedsføring er så effektiv som mulig. Og der hvor du får størst bonus for dine investerede ressourcer (tid + penge) er maillisten.

Tjen din bog hjem på første mail

Jeg vil ikke kede dig med hele min markedsføringsplan for hver gang jeg udgiver en ny bog (du kan finde den i tidligere blogindlæg), men i stedet afsløre at mine bøger tjener sig hjem på udgivelsesdagen.

Det er ingen hemmelighed at jeg er selvudgiver (eller hvorfor), og som selvstændig forfatter skal alle udgifter til udgivelsen betales af mine egne lommer. Der er redigering, korrektur, grafik og så videre og det kan tage et stykke tid at tjene alle disse udgifter hjem. Og før udgifterne er tjent hjem er der ikke overskud til udbetaling af løn til dig selv. Det er et faktum ved at være selvstændig. Og det er her nyhedsbrevslisten eller maillisten kommer ind. For op til enhver udgivelse sender jeg en mail til min mailliste og tilbyder dem at forudbestille min bog, så de kan modtage den på udgivelsesdagen. Vupti! Min udgivelse er tjent hjem.

Sådan en mailliste vil jeg også have

Tænker du sikkert (det håber jeg da!), og de kan du også sagtens få. Det er ganske simpelt. Det kræver ikke engang en hjemmeside, for hvis du fx bruger Mailchimp til at indsamle mailadresser og sende mails fra, så kan du nu lave en såkaldt landingpage. En landingpage er en enkelt side, hvor den eneste mulighed er at skrive sin mailadresse.

Se eksempler på landingpages her

 En vigtig del af konceptet med at opbygge en mailliste er at have noget at tilbyde folk i bytte for deres mail. De fleste mennesker værner om deres mails og giver den ikke fra sig uden de kan se en fordel i det. What’s in it for me? spørger de, før de taster adressen ind i feltet. Det er derfor du får de første kapitler af min bog Genvejen til succes som forfatter og tidligere fik gode råd til at lave en forside der sælger. På min forfatterhjemmeside tilbyde jeg den første krimi i min serie, velvidende at hvis læseren kan lide måden jeg skriver på, så kommer de tilbage efter resten af serien. Hvis de ikke kan lide det de læser, bliver vi alle mest tilfreds af at samarbejdet ikke fortsætter. Det er en del af tillidsprocessen.

Få de rigtige læsere på listen

Det arbejde jeg har lagt i at få læsere på min nyhedsbrevsliste betyder at jeg kan sende en mail, når jeg udgiver en ny bog, og tjene den hjem med det samme. Og du behøver ikke engang en særlig stor mailliste. Som du kan læse i tidligere blogindlæg skal jeg sælge omkring 100 bøger for at have tjent min udgivelse hjem. Så hvis omkring hver anden på min liste køber, behøver jeg kun 200 på min nyhedsbrevsliste for at tjene udgivelsen hjem. Det er forudsat alle åbner og læser mailen. Jeg kan se i mit mailprogram at mellem 35 og 60 procent læser mine mails, så det betyder at der skal to til tre nyhedsmails til, hvis jeg har 200 på listen og skal sælge 100 bøger (eller blot en mail, hvis jeg har 400).

Nogen vil nok beklage sig og sige, at så høje salgsprocenter og åbningsrater er urealistisk, og det er det måske. For dem. Men hvis du har sørget for at den gave, du tilbyder i bytte for mailadressen, giver dem essensen af det du tilbyder, så har du de rette mennesker på listen. Men hvis der ikke et match mellem det du tilbyder på dine mails og det du har givet i gave, så vil der selvfølgelig være meget færre der køber af dig. Hvis jeg fx tilbød en krimi på min forfatterbranding-liste, så ville der sandsynligvis være en andel, der synes det var helt fint (den del der både er forfatter og selv læser krimi), men alle de andre, der ikke drømmer om at skrive deres egen bog, men bare gerne vil læse en krimi, vil hoppe af listen igen elle bare slette mailen, hver gang de ser en fra mig.

Derfor er det vigtigt at finde ud af, hvad din ideelle nyhedsbrevslæser ønsker af dig. Hvis det er krimier, så tilbyd en krimi i gave, men hvis det er romantik eller strikkeopskrifter, så er det dét, du skal give i gave.

Hvis du har brug for hjælp til at finde ud af hvordan du gør, handler en del af kurset i at lave din egen hjemmeside om at få oprettet nyhedsbrevsliste og alle de andre tips og trick omkring dette.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Comments on Derfor er en mailliste vigtig for dig som forfatter

 1. Birgitte Jørkov
  14. april 2018 at 8:00 (6 år ago)

  Jeg er dybt imponeret over dig – og grøn af misundelse. Du kan alt det jeg er et fjols til.
  Vil du være den første på min kommende mailliste? Jeg kan tilbyde dig første kapitel af min kommende roman.
  Mvh Birgitte

 2. gittemie
  14. april 2018 at 8:15 (6 år ago)

  Det kan du tro jeg vil. Del dit link i tråden herunder, og også gerne i tråden under på min facebookside, så du får gang i den 🙂 Misundelse er godt, hvis du bruger det som brændstof 😉