Forfatter er ikke et arbejde

Da jeg startede som forfatter, havde jeg ikke meget tid til at skrive. Jeg arbejdede mere end fuldtid, havde mindre børn, stort hus og have og en mand, der aldrig var hjemme. Jeg drømte om den dag, hvor jeg kunne kalde mig selv forfatter på fuld tid. Den dag, hvor det at være forfatter, var min hverdag.

Det har på mange måder været godt for mig at betragte mit forfatterskab som en virksomhed. At tage det seriøst og turde sige højt, at jeg ville lykkes. Ville kunne leve af det og leve godt. Ikke at behandle det som en hobby, der i dag kunne være at skrive og i morgen at male eller flette pil.

Det betød, at jeg gik all in. Opbyggede hjemmeside, fik lavet visitkort og fik momsnummer – både i Danmark og USA.

Forfatterskab eller arbejde?

Men der er en væsentlig forskel på at betragte forfatterskabet som et job og som en virksomhed. Når du har et job, skal du arbejde efter virksomhedens retningslinjer og leve op til vision og mission. Du skal tilpasse dig og ikke stikke for meget ud i forhold til dine kollegaer. Det kan du blive temmelig upopulær på. Du skal møde til en bestemt tid, og løse de opgaver din chef giver dig, og som du er ansat til.

Jeg skal ikke kunne udelukke, at det ikke kan være lige så for visse forfattere, der er ansat på kontrakt, men jeg håber det ikke. For det at være forfatter er meget anderledes. Det er en kreativ proces, hvor du skal skabe noget nyt. Noget anderledes. Noget ingen har gjort på lige netop denne måde før – modsat på mange jobs, hvor opgaverne skal løses efter retningslinjerne og på nogenlunde samme måde hver gang.

Vær anderledes som forfatter

Som forfatter (eller kunstner) er det netop dét at være anderledes, der er dit stærkeste kort. Dét at du finder din helt egen stemme og udtryksform. Det er dét, der giver dig succes som forfatter. Og det er her forfatterskabet minder mere om en virksomhed, end om et job. For virksomheder overlever på at være anderledes, nyskabende. At gøre noget på en anden måde. Eller at gøre det billigere end alle andre.

Men de systemer, du skal gøre brug af for at sælge dine bøger (eller din kunst) er de samme som alle andre virksomheders. Det handler om at stille dig selv til rådighed. Ikke være bange for at stå frem og fortælle, hvad du er god til. Og dét kan være temmelig grænseoverskridende. Men lad det ikke ødelægge din mulighed for at skinne. For at glæde andre med din kreativitet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Comments on Forfatter er ikke et arbejde

 1. Annette Dollard
  23. oktober 2017 at 6:39 (7 år ago)

  Helt enig. Men det kræver meget at turde stå ved sin drøm. Jeg møder konstant den holdning at det jo bare er hyggeligt at skrive, at der må være noget galt med mig, hvis ikke mine bøger sælger som varme kanelsnegle, og at jeg da må have misforstået noget, hvis jeg mener at jeg kan skrive en fagbog. Ret selvmodsigende, men det er de kommentarer jeg møder dagligt fra familie og venner. Så det er en udfordring at tage sig selv alvorligt nok til at klø på.

 2. Gittemie Eriksen
  23. oktober 2017 at 8:34 (7 år ago)

  Kære Annette
  Det er jeg fuldstændig enig med dig i. Det kræver en god mængde hår på brystet at stå ved sin drøm og en masse vedholdenhed. Jeg møder også tit holdningen om, at “alle jo kan skrive en bog”. Heldigvis er der belønning (synes jeg), når læserne tager godt imod – uanset om det er blot en enkelt læser, der har fået en masse ud af det eller tusind, så synes jeg det gør det værd 🙂 God vind <3