Nej er en hel sætning

Hvis du, lige som jeg, har, eller har haft, problemer med at sige fra, så blev du formentlig rystet, da du læste overskriften. Nej er en hel sætning. Det blev jeg, første gang en coach sagde til mig, at et nej ikke behøvede en forklaring eller en undskyldning. Jeg kunne nærmest ikke høre, hvad hun sagde. Jeg kunne ikke finde ud af at sige fra over for selv de mindste ting. Faktisk lærte jeg det først efter jeg var fyldt fyrre.

Start med at sige ja

I begyndelsen af din karriere skal du sige ja. Rigtig meget. Ja, ja, ja. Ja til at læse op gratis. Ja til at være med i novellesamlinger. Ja til at komme ud og holde foredrag for næsten ingen penge. Det skal du gøre for at få erfaring og få opbygget dit brand. Men senere i din karriere skal du lære at sige nej.

Lær at sige nej

Når du har styr på, hvordan du indtager en scene. Når du kan læse din tekst op uden alle falder i søvn. Når du har fået nogle anmeldelser. Så skal du begynde at sige nej, og du skal blive god til det. For du kommer aldrig til at leve af dit forfatterskab, hvis du ikke lærer at sige nej til de arrangører, der ikke vil betale dig.

Dem, der siger: “Jamen, du sælger da et par bøger til tilskuerne.”

Måske, men ikke altid. Og hvis du gør, hvad bliver det så reelt til? 20-100 kr/bog?
Så skal der sælges mange bøger for at det kan betale sig for dig at bruge en halv dag uden at få betaling for det.

Øv dig

Hvis det virker angstprovokerende for dig at sige nej til at komme ud og læse op gratis, så øv dig i det små. Start med at sige nej tak til en ekstra portion (når du ikke kan spise mere) og til et ekstra glas (når du ikke bør drikke mere eller ikke har lyst). Sig nej til at en kunde kan komme foran dig i køen fordi han kun har tre ting og du har en kurvfuld (du ved jo godt at hans dankort ikke virker eller han skal have nogle cigaretter, som de ikke har ved den kasse, så det ender med at du må vente længe – længere end han var kommet til at vente på dig).

Nej og ja

Selvfølgelig er de tikke alt, du skal sige nej til, blot fordi du er blevet forfatter/mere kendt. Der vil altid være situationer, hvor du kan mærke at et ja er det rette svar. Balance er godt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.