Forlag eller selvudgiver? Hvad skal du vælge?

Et spørgsmål jeg ofte får, når jeg holder foredrag blandt forfatterkollegaer, eller mødes med andre skrivelystne er:

Skal jeg holde mig til et etableret forlag eller skal jeg forsøge mig med selvudgivelse?

Jeg ville med glæde kunne svare klart og tydeligt på det, men der findes – heldigvis – ikke et entydigt svar på det. Det afhænger i høj grad af, hvad du vil og kan selv.

Forskellen på at være selvudgiver og være hos et forlag

Forskellen på at udgive dine bøger selv eller være hos et forlag minder på mange måder om at være selvstændig eller ansat. Hvis vi sammenligner med en anden branche bliver det måske enklere.

En frisør kan vælge at blive ansat i en frisørsalon eller hun kan åbne sin egen salon. Vælger hun at blive ansat, så kender hun sine arbejdstider og der er en masse detaljer, hun aldrig behøver bekymre sig om. Hun kan møde op og koncentrere sig om at klippe, farve og havd en frisør nu ellers gør. Hvis hun i stedet vælger at åbne sin egen salon, så er der en masse ting, hun selv skal finde ud af. Lokale, lønudbetalinger, indkøb, skat, moms, reklame…

På samme måde, hvis du vælger selvudgivelse. Så skal du selv finde korrekturlæsere, redaktører, grafikere, finde ud af det med moms, reklamere osv. Det hele er dit ansvar. Der er ingen, der gør det for dig.

Elsk opgaverne eller drop det

Så hvis du ikke elsker den type opgaver, så vil jeg ikke anbefale dig at blive selvudgiver. Personligt elsker jeg at sidde og arbejde grafik og opsætning ind i mellem og jeg kan blive helt høj over at finde et perfekt billede til en bogforside. Det er ikke noget jeg ville gide at gøre 37 timer om ugen (og derfor er jeg ikke grafiker), men en gang i mellem er det meget rart at aflede tankerne med noget andet.

Den del, jeg ikke holder af, er det med regninger, moms og skat. Jeg hader det faktisk. Så det bliver nok noget af det næste, jeg uddelegerer. For den mulighed er der naturligvis. Når du begynder at tjene (gode) penge, kan du jo betale dig fra den del, du bryder dig mindre om.

Test dig selv: Selvudgiver eller skal du finde et forlag?

Jeg har oplistet nogle af alle fordelene og ulemperne ved begge dele og omdannet det til et spørgeskema, så du kan teste dig selv og finde ud af om du er mest til selvudgivelse eller etableret forlag.

Hent testen “Selvudgivelse eller traditionelt forlag”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.