Opsætning af din tekst

Det er ganske særligt at se sine bøger blive trykt

Du skal ikke begynde at få din bog opsat, før du har besluttet dig for, hvor du vil udgive den. Der er nemlig forskellige formater, altså størrelser på bøgerne. Jeg udgiver mine krimier i formatet 14,8 x 21,0 cm hos BoD, men det format findes hverken hos Saxo Publish eller Gopublish, hvor jeg enten må tage et lidt større eller lidt mindre format. Noget jeg selvfølgelig først erfarede, da jeg skulle udgive min første bog der og allerede havde opsat den i BoDs format!
Så var det forfra med opsætningen. Du skal starte med at finde ud af, om du vil udgive en trykt bog eller en e-bog. Hvis du er selvudgiver vil det typisk være begge typer. Som forfatter på kontrakt har du måske tilladelse til selv at udgive din bog som e-bog eller du har et passivt bagkatalog, du gerne vil have aktiveret som e-bøger.

SÅDAN OPSÆTTER DU DIN BOG TIL TRYK 
Din trykte bog skal opsættes i den størrelse, som den skal trykkes i. Det kan eksempelvis være i størrelsen 12,5 x 20,0 cm eller 15,5 x 23,0 cm. Du kan tilpasse dit dokument i dit skriveprogram eller hente en skabelon på de fleste selvudgiverplatforme. Til en trykt bog indstiller man, så der er lige margen i begge sider. Vælg en skrifttype med fødder (seriffer), hvis det er en trykt bog, det er nemlig lettest at læse på tryk. Indsæt sidetal, hvis du ikke allerede har det. Tjek, at der ikke er sætninger, der er trukket eller horeunger. Til en fil, der skal bruges til tryk, skal du indsætte nogle bestemte sider. Trykfilen skal altså ikke kun indeholde selve manuskriptet sat op i kapitler, men titelside, kolofon osv, se side 53. Start med en titelside, dvs hvor der kun står titlen på din bog og evt forlagsnavnet eller logoet for forlaget. Så skal der være en side med andre bøger, du har udgivet (hvis du har udgivet nogle). Midterstil teksten og skriv øverste linje i kursiv. Her kan du skrive, hvis der er en særlig instruks. Den kan også stå på en senere side. Den næste side skal der stå forfatternavn, titlen, genre og forlag. Næste side er kolofonen. Her skal stå titel, copyright, årstal og forfatter, udgave, hvem der har lavet omslaget, hvilken skrifttype der er brugt, hvor den er trykt og ISBN-nummer. Her kan du også skrive, hvis der er en ansvarfraskrivelse eller specielle ting vedrørende rettigheder. Slut gerne af med en hjemmesideadresse til forlaget eller forfatteren. På næste side kan din tak være, hvis du har sådan en, ellers starter din bog her.

Krimien Bedraget på vej ud af trykkemaskinerne

 

 

 

SÅDAN OPSÆTTER DU DIN E-BOG
Reelt kan du ikke bestemme særlig meget over opsætningen i en e-bog. En stor del afgøres nemlig af opsætningen af den enkelte e-bogslæser. Noget af det smarte ved e-bøger er nemlig, at læseren selv kan bestemme skriftstørrelse, papirfarve, skrifttype osv. Det er dog ikke alle læsere, der kan finde ud af at indstille deres e-bogslæser, derfor kan du hjælpe dem godt på vej ved at gøre siderne lidt mindre end ellers, så der ikke står helt så meget på en side. Jeg omdanner altid mit dokument til A5, når det skal være en e-bog. Du kan faktisk kun venstrestille margen, da resten afgøres af e-bogslæseren. En skrifttype uden fødder fungerer bedst på skærm – det gælder både for e-bøger og teksten på din hjemmeside. Fjern sidetal ellers bliver de meldt som fejl af konverteringsprogrammet. Fjern også orddelingen, da du ellers risikerer, at der står en streg midt i sætningen, da e-bogslæseren jo bestemmer sætningslængden. Skriv kolofon osv lige som ved trykt bog.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1Pingbacks & Trackbacks on Opsætning af din tekst

  1. […] mit vedkommende kan jeg selv opsætte min bog (det fortæller jeg mere om her), så det har jeg ikke udgifter til. Den første udgiftspost er til korrekturlæser. Og her skal du […]