Sælg dine bøger hos boghandleren – om kommissionsaftale

Der står min bog ved siden af Sara Blædels.

De fleste forfattere drømmer nok om at se deres bøger på boghandlerens hylder. Selv om det er fedt at se sin bog hos Saxo og alle de andre netboghandlere, så kan det ikke slå oplevelsen af at se sin bog på hylden hos boghandleren. Men det kan du få med en kommissionsaftale

Jeg husker stadig første gang. Jeg var i min yndlingsbutik for at købe en gave og lader selvfølgelig blikket løbe hen over hylderne på evig jagt efter den næste læseoplevelse. Jeg havde også været forbi krimihylden, hvor jeg i det skjulte havde håbet at finde min bog, uvidende som jeg var om, at den ikke bare automatisk kom på hylden hos alle boghandlere så snart den var udgivet. Men min bog var der ikke.

På vej op mod kassen kom jeg forbi bestsellerhylderne og stor var min overraskelse, da min bog stod der. Blot få måneder efter udgivelsen.

Krimien Forblændet i vinduet hos boghandlerEn anden oplevelse, der kandiderer til at konkurrere med denne oplevelse, var da jeg første gang så min bog i vinduet hos en boghandler. Det var stort!
Men for at nå dertil kræver det at boghandleren tager din bog hjem. Det gør han formentlig automatisk, hvis du udkommer på et stort forlag, men hvis du udkommer på et mindre forlag, eller er selvudgiver, kan du ikke regne med at det sker uden lidt hjælp.

Sådan hjælper du din bog ud i boghandlen – husk kommissionsaftale

Jeg har et rigtig godt samarbejde med min lokale boghandler. Jeg er selv mangeårig kunde der, så jeg havde en form for relation, inden jeg blev forfatter. Så mine erfaringer fra dette samarbejde tæller ikke rigtigt med i denne sammenhæng. Det gør mine erfaringer fra mødet med alle de andre boghandlere til gengæld. 

 1. Pak bilen med bøger
  Jeg starter med at pakke bilen med bøger. Både den nye udgivelse og lidt af de tidligere udgivelser – især hvis det er i samme serie. Min erfaring er at de fleste boghandlere vil tage imod 5-10 bøger af en ukendt forfatter. Flere når du bliver mere kendt. Jeg har en lille rullevogn med, som jeg kan transportere bøgerne på fra bilen hen til boghandleren.
 2. Fyld tasken med kommissionsaftaler
  I tasken har jeg en stak kommissionsaftaler liggende klar til at blive udfyldt. Sammen med boghandleren skriver jeg på, hvor mange af de forskellige bøger han/hun ønsker i kommission og beder om at de sætter deres stempel på aftalen. Når jeg kommer hjem scanner jeg kommissionsaftalen ind og sender til boghandleren.
 3. Markedsføringsmateriale til boghandleren
  Det er en rigtig god idé at få trykt lidt plakater, ark til prisskilteholderne (A4) osv. som du kan give boghandleren med. Så er der nemlig større chance for at han gør lidt ud af udstillingen med din bog. Det handler om at gøre det så nemt som muligt for boghandleren.
 4. Følg op på aftalen
  Sørg for at boghandleren ved, hvor han kan få fat i flere bøger. Alle mine bøger er i boghandlerportalen, men ud over det har jeg en aftale med de lokale boghandlere om, at de blot kan ringe eller maile, hvis der er en kunde, der vil have en af de bøger de ikke har på lager. Så kommer jeg forbi med den. 9 ud af 10 gange bestiller de bare de manglende bøger igennem portalen, men det er rart for dem at føle at forfatteren er villig til at hjælpe dem og yde en service.
  Følg også op på om dine bøger bliver solgt. Det er ikke alle boghandlere, der er opmærksom på, når alle bøgerne er solgt.
 5. Husk at sende en faktura på de solgte bøger
  Når boghandleren har solgt dine bøger, skal du naturligvis huske at sende dem en faktura, så du får dine penge. Det lyder logisk, men der er forbavsende mange, der glemmer denne del.

Hvorfor det er en god idé selv at køre ud til boghandlerne

For det første fordi du skaber en relation. Du kommer til at kende boghandleren og han kommer til at kende dig. Du møder dem, der sælger dine bøger og får mulighed for at få en snak om plot, karakterer osv. Det giver boghandleren bedre mulighed for at anbefale og dermed sælge din bog.
Desuden kan du få en umiddelbar respons på forsiden. Fungerer den? Er den til at få øje på på hylden i boghandlen? Signalerer den klart genren?
Alt dette er værdifuldt for dig og i forhold til din bogs skæbne. Måske har du ikke ramt bulls eye med denne bog, men så har du lært noget til den næste.

Jeg håber du kunne bruge mine erfaringer. Del gerne dine egne erfaringer herunder eller på facebook, så vi sammen kan blive klogere.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Comment on Sælg dine bøger hos boghandleren – om kommissionsaftale

 1. Annette Dollard
  9. juli 2018 at 7:48 (6 år ago)

  Tak for deling af dine erfaringer. Det er vigtigt og brugbart info.