Skal jeg udgive min bog i højsæsonen?

Vidste du, at vi nærmer os højsæsonen for bogsalg? Næsten halvdelen af alle bøger (trykte + e-bøger) bliver solgt i perioden mellem den 15. november og den 15. januar – altså i løbet af blot to måneder!

Betyder det, at du skal udgive din bog nu?

Måske…

Det ideelle udgivelsestidspunkt afhænger af genre

For det kommer meget an på, hvilken slags bog, det er, og hvor kendt du er. En af hovedårsagerne til det store bogsalg i denne periode er nemlig julen. Bøger er en rigtig god julegave. Men ikke alle slags bøger. Folk vil nemlig helst give en gave, som ikke skal byttes. Derfor sælger emner som biografier af kendte mennesker og samtalebøger rigtig godt. Romaner, der har fået priser, eller hvor forfatteren er kendt, sælger også godt. Og bøger om virkelige hændelser.

Hvis du derimod er ny, forholdsvis ukendt forfatter, så er det ikke nu, du skal udgive din bog. For risikoen, for at den drukner i mængden, er alt for stor. Desuden er chancen, for at få en anmeldelse endnu mindre, fordi du er i konkurrence med alle de “store”.

Pas på november

Hvis din bog er inden for et af de emner, du mener, der vil være salg i til julehandlen, vil jeg anbefale dig at udgive den nu. Og med nu mener jeg i løbet af oktober. Vent ikke til november, for dér er anmelderne allerede i gang med at læse en af de mere kendte udgivelser, så anmeldelsen kan være klar til udgivelsen – som for en dels vedkommende vil være lige op til Bogforum. Og hellere først i oktober end sidst på måneden.

Højsæsonen for krimier er anderledes

Den meget populære og velbesøgte krimimesse i Horsens har ændret højsæsonen for udgivelse af krimier fra sidst på året til i foråret, så de er nye og friske på krimimessen. Medmindre forlaget ønsker at køre deres kendte forfatter i stilling til en af de store priser, som uddeles på Bogforum. Så er det nemlig bedre at være frisk i erindringen hos dommerne.

Det betyder, at – hvis det er en krimi, du har skrevet – så er foråret ikke den bedste tid for udgivelse, medmindre du er rimeligt kendt. Min egen erfaring er, at forsommeren er rigtig god, for krimien er en god genre at tage med på sommerferie og ingen af de “store” udgiver her.

Hvad er dine erfaringer med udgivelsestidspunkter? Del gerne 🙂

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.