Sulter ægte forfattere?

Jeg har altid været fascineret af kontraster. Hvad er det der gør, at nogle forfattere (og kunstnere) sulter, mens andre skovler penge ind? Hvorfor går nogle mennesker ned på en rygskade, mens andre fortsætter trods afhuggede arme og ben? Hvorfor bliver nogle mennesker stærkere af en kræftsygdom, mens andre går helt i stykker? Hvorfor slår nogle virksomheder igennem, mens andre i samme branche dårligt kan holde sig oven vande?

Når jeg møder en artikel eller en bog, der på en eller anden måde behandler sådan en kontrast, så læser jeg den. Det har jeg altid gjort. Derfor har jeg efterhånden læst en hel del om forskellen på succes og fiasko.

En sejlivet myte

En myte, der hænger rigtig godt fast i forfattererhvervet, handler om at ægte forfattere (kunstnere osv, indsæt selv din branche) lever på et koldt loftværelse med et blafrende stearinlys som eneste selskab til deres geniale formuleringer, som iøvrigt helst skal kæmpes ud. Det må for Guds skyld ikke være let. Hvis man vil lave ægte (skrive)kunst, så er det betingelserne. Og vil du lave en bestseller (musik, kunst, bøger), så skal du nærmest begå vold mod dig selv og dine kunstneriske evner.

Afliv myten

Jeg vil påstå at det ikke passer. Der er ingen hold i myten. Det er en historie vi fortæller os selv, når vi ikke har lyst/mod til at gøre det, der skal til. Forskellen på folk, der får succes, og folk, der ikke gør, er, at dem med succes gør ting, som dem uden, ikke vil gøre.

Det har aldrig været nemmere

Det har aldrig været nemmere at komme ud med dit forfatterskab end det er nu. Det vrimler med portaler for selvudgivelse, sociale medier og trykpriserne falder år for år. Du behøver ikke engang at svinge kreditkortet, for at udgive din bog. Mange steder kan du udgive en e-bog gratis (har du brug for at lære hvordan, så er der hjælp at hente her).

Det handler ikke om held

En anden myte handler om, at det kommer an på held. At de forfattere, der slår igennem med store bogsalg, er heldige. Mere heldige end andre forfattere. Men det passer ikke. Adskillige forskere har aflivet denne myte. En af de første bøger jeg læste om emnet var af Richard Wiseman, der havde undersøgt begrebet held nærmere. Han fandt ud af, at forskellen på heldige og mindre heldige individer var om de handlede på det der skete eller ej. Jeg husker især en test, han beskrev. Han havde sat en masse mennesker stævne på en café. De var forinden opdelt efter om de selv kategoriserede sig som heldige eller uheldige. De personer, der beskrev sig selv som heldige, samlede mønten op, der lå på dørtrinet. De fald ti snak med andre mennesker på caféen og gik derfra med kaffen betalt af en anden eller en kontakt til et nyt job. Dem, der beskrev sig selv som uheldige, så ikke mønten på dørtrinet. Nogle af dem faldt nærmest i den i stedet. De satte sig længst muligt fra andre mennesker og faldt dermed heller ikke i snak med dem. Begge grupper havde samme muligheder, men behandlede dem meget forskelligt.

Hvad har succesfulde mennesker til fælles?

Det, der kendetegner succesfulde mennesker, er, at de handler på de ting, der sker. De er ikke mere heldige end andre, men når der opstår en mulighed (det du kunne kalde held), så forstår de at gøre maks brug af den. De skyder bolden i mål i stedet for at blive slået omkuld af den. Når de ser en mulighed, så handler de på den, og derfor får de noget ud af deres held.

Hvad med dig?

Kan du altid finde en undskyldning for at gøre noget ved drømmen? Eller springer du ud i det og gør dét, der skal til?

 

SaveSaveSaveSave

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.