Hvornår skal jeg udgive min bog?

Du kan øge din chance for at komme i top på bestseller-listerne ved at planlægge, hvornår du udgiver din bog. En bog sælger sædvanligvis en del alene på nyhedsværdien. Og da de store forlags udgivelser ikke er fordelt jævnt hen over året, så kan du gøre det nemmere for dig selv ved at udgive i en af de perioder, hvor der ikke udkommer så mange bøger.

Ram et hul i udgivelserne

Det var rent tilfældigt at jeg ramte et sådan hul med udgivelsen af min første bog. Jeg anede intet om alt det her – var bare glad for at se den på tryk. Jeg udgav den i slutningen af maj. Det passede med at mange af de krimier, der var blevet udgivet op til krimimessen, var ved at være “gamle” nyheder. Når læsere og boghandlere søgte på “nye krimier” op til sommerferiens afslapning, så kom min bog frem. Det betød at jeg tjente udgivelsen af min første bog hjem på den første måned – og det endda helt uden at reklamere for den.

Hvornår er det bedst at udgive?

Hvornår disse huller er, kommer an på din bogs genre. Danmarks største bogmesse ligger i november. Det er også i forbindelse med denne, at mange priser uddeles. De store forlag vil gerne have, at netop deres forfatter bliver belønnet med en pris, og derfor udgiver de bøger op til bogmessen, Bogforum. På den måde er de sikker på, netop deres forfatteres bøger er i frisk erindring hos de forskellige bedømmelsesudvalg. Så hvis du ikke vil konkurrere med alle de store, skal du lade være med at udgive din bog i oktober og begyndelsen af november.
 En anden stor periode er op til jul. Her gælder det gavebogsmarkedet, altså alle de bøger, der egner sig godt som gave under juletræet. Det er typisk biografier og bøger af kendte mennesker.
Den næste store periode er januar. Det er nemlig højsæson for livsstilsændringer, så her boomer slanke og livsstilsbøger. Mange danskere er motiveret for livsstilsændringer efter julens overflod af mad, så hvis du er i den genre, kan din bog nemt drukne her.
Næste højsæson er op til Krimimessen i Horsens. Det er Nordens største krimimesse og her uddeles også særlige krimipriser, så de store forlag vil ofte udgive deres krimiforfatteres bøger her. Med mindre de valgte Bogforum, fordi de syntes, de hellere ville kvalificere dem til disse priser. Krimimessen ligger i marts-april, så februar-marts er en periode, man nemt kan drukne som krimiforfatter, fordi der udkommer så mange krimier.

Lavsæson for udgivelser er ikke lavsæson for salg

Så da jeg udgav min første krimi i juni, var det lavsæson for udgivelser og derfor meget lettere for mig at få et salg. Det er nemlig ikke en periode, hvor der ikke bliver solgt bøger. Det gør der. Faktisk er det en rigtig god periode for krimier, for rigtig mange tager en krimi med i kufferten, når de skal på sommerferie. Så jeg har valgt at udgive alle mine efterfølgende kriminalromaner i maj måned og haft god erfaring med det. Det er jo ikke kun køberne, der er mindre konkurrence om. Men også bogbloggere og anmeldere.

Vil du vide, hvordan du skriver en bestseller?

Hvis du vil vide mere om, hvordan din bog bliver en bestseller, vil jeg anbefale dig at læse Steen Langstrups bog “Hjælp, jeg vil skrive en be$tseller”. I den foretager Steen en grundig analyse af, hvad der skal til for at skrive en bestseller. Han har talt med en masse folk i bogbranchen og interviewet dem omkring, hvad der efter deres mening skal til for at skrive en bestseller. Han dækker emner som målgruppe, boglængde, genre osv. Den er absolut læseværdig ikke mindst for at blive klogere på bogbranchen. Du kan skrive til Steen på 2feet@steenlangstrup.dk, han har nemlig kun få eksemplarer tilbage.

Jeg brygger også på et kursus, så hvis du vil være sikker på at få besked, når det er klar, så skriv dig op til mit nyhedsbrev.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.