Fra hobby til levevej som forfatter (eller kunstner)

Jeg vil her skitsere rejsen fra hobbyforfatter til at kunne leve af forfatterskabet. Vejen fra hobby til levevej, sådan som jeg ser det efter at have studeret biografier, artikler og talt med en masse forfattere.

Det starter med en drøm

For de fleste starter det nok som en drøm om at være forfatter, uden endnu at have udgivet noget. Et sted mellem 80 og 99 pct. bliver ved drømmen uden nogensinde at gøre noget ved det. Det er dem, du møder til middagselskaber, der siger:

Jeg kunne også have skrevet Da Vinci Mysteriet

eller

Jeg har også den her idé til en krimi, jeg har bare ikke haft tid til at skrive den endnu.

Det er kun en drøm, og den er flygtig som en lammesky på en sommerhimmel. Cirka 1-20 pct – eksperter er lidt uenige om det er 1 pct. eller 20 pct., der er i stand til at bryde gennem skallen, få skrevet den bog og udgivet den.

Det store spring

Det er et rigtig stort spring at gå fra drøm til virkeliggørelse. Men en andel vil opleve, at de bare må gøre noget ved det og finder tiden til at skrive den historie, de gemmer på.

Du ved, at du bare må gøre det. Der er ingen anden mulighed.

De udgiver en enkelt bog, fordi de synes, det kunne være sjovt at prøve, men er ikke rigtigt motiveret for at skrive mere. Måske kan de heller ikke skrive mere end den ene bog. Det siges jo, at alle kan skrive en bog, men de færreste kan skrive to. De fleste har det fint med, at det er sådan, og at de nu kan kalde sig forfatter. En procentdel er frustreret over, at bog nummer to ikke bare lander.

Motivationen til at komme videre

Cirka 20 pct. har motivationen til at komme videre. De føler sig inspirerede og motiverede og kan skrive flere bøger. De elsker at skrive og betragter det som en hobby – det har måske ikke engang strejfet dem, at de kunne leve af det. De har det godt med, at det er sådan.

De har et job, de trives i, og er tilfredse med at fortsætte med at skrive lidt ind i mellem, når motivationen er der.

Eller de er pensionerede og skriver nu for at få tiden til at gå, eller fordi de altid har haft lyst til det, men aldrig har prioriteret tiden til det før nu.
Af dem, der er på dette trin, vil cirka 20 pct. være motiveret for at gå videre til det næste trin. De brænder for at skrive og drømmer om at kunne leve af det. Deres bøger sælger lidt hist og pist, måske sælger nogle af dem endda ganske pænt. Og de har måske endda haft en enkelt bestseller uden at vide, hvad der gjorde det.
Føler sig på en gang heldige over, at der er nogen, der køber deres bøger, og frustreret over at måtte afbryde deres forfatterdrøm hele tiden for at gå på arbejde. De kan ikke leve af det, men har en pæn biindtægt.

Levevej

Det næste trin, er forfattere, som kan leve af det, er fuldtidsforfatter, nogle supplerer måske lidt hist og pist, hvis det er lidt småt med foredrag og oplæsninger i en periode, men i det store og hele lever de af det og bliver ved med at skrive bøger. Da jeg startede som forfatter, ja allerede mens jeg kun drømte om det, men hvis jeg fik sagt det højt til nogen, så fik jeg at vide, at dem var der næsten ingen af i Danmark.

Kun en håndfuld forfattere kunne leve af det i vores lille land, så det var dumt at spilde tiden på. Men de har ikke ret. Der er mange af os. Jeg kender langt fra alle forfattere i Danmark, men jeg kender mere end et par håndfulde, der kan leve af det og lever ganske pænt. De kan tage på ferier med deres familier, har tøj på kroppen og mad på bordet. Det går ganske pænt, sådan som det gør for flertallet af lønmodtagere. Blot med den forskel, at de lever af deres drøm, af det de elsker at lave, og sandsynligvis ville gøre uanset om de fik penge for det eller ej.

Stjernestatus

Mange drømmer sikkert om lidt større økonomisk sikkerhed, drømmer om at deres bøger kommer hjem i paller til boghandlerne, at der var råd til både et hus og en lejlighed eller et sommerhus, lidt flere rejser og en federe bil. De drømmer om at opnå permanent bestsellerstatus og måske endda om at blive stjerne på deres felt. Hver gang én opnår stjernestatus, er der cirka en million, der har haft drømmen.
Som du måske kunne se, er det ikke alle trin, der er lige nemme at forcere. Nogle kræver mere arbejde end andre.

De store trin

Det første helt store spring er at gå fra drømmen til rent faktisk at udgive en bog. Hvis du har forceret dette trin, så ros dig selv og tænk over, at for hver gang der er 100, der har drømmen, så er du den ene, der har gjort noget ved det.

Alle trin på vejen fra tanke til hobby og videre til levevej kræver særligt arbejde, men der er alligevel tre områder, der skiller sig ud. Det næste område er at gå fra en pæn biindtægt til at kunne leve af det. Det var næsten umuligt for mig at bryde gennem dette loft, selv om jeg drømte om det, visualiserede om det, gik til coach og meget andet. Det føltes så skræmmende og farligt, at jeg nærmest skulle skubbes ud over kanten, før jeg turde slå vingerne ud. Og nu, hvor jeg har gjort det, kan jeg næsten ikke forstå, hvad det var, jeg var så bange for. Det værste, der kan ske, er jo, at jeg så bare må tage et job. Er der ikke lige et passende akademiker-job, så er der altid et rengøringsjob eller en kasse, der skal passes i en Nettobutik.

Springet er det samme, som hvis du havde et lønmodtagerjob og gerne ville være selvstændig eller freelancer. Indtægten svinger op og ned hen over året, så du skal have styr på det med budgetter og økonomi. Det nytter ikke, at du ødsler hele biblioteksafgiften væk på en gang, der skal også være til mad og husleje sidst på året. Så for at tage dette skridt, skal du måske betale et lån eller to ud, lære at lægge budgetter og gennemgå din pensionsopsparing.

Øvelse

Prøv at sætte dig med et stykke papir foran dig og tænk igennem, hvad du skal have styr på for at have ro i maven til at kunne springe ud som fuldtidsforfatter. Og søg hjælp til det, du ikke selv har styr på.

Måske er det ikke det rette for dig

Min erfaring, fra snakke med mange forfattere, er, at det ikke fungerer for alle, at skulle leve af deres kreativitet. Nogle forfattere (og kunstnere) stresser over at skulle tjene penge i en sådan grad, at det blokerer eller ligefrem dræber den kreative proces. Hvis du tilhører denne gruppe, så kan det give mere ro at have en fast indtægt. Måske bare nogle timer om ugen hos den lokale bager eller som handicapmedhjælper.

Det sidste skridt, der er et kæmpe spring over en dyb slugt med glubske krokodiller, er der meget få, der tager. Nogen vil sige, at det kræver en masse held og de rigtige kontakter, men efter at have studeret emnet indtrængende, have talt med flere af de mennesker, der omgiver de få, der opnår denne staus, læst bunkevis af interviews og biografier, så vil jeg påstå, at det kræver mere mod end held. Jeg vil skynde mig at sige, at jeg ikke tror, det er noget for alle. At vi ikke alle ville være lykkelige for et liv som stjerne. For det kræver sit. Mange vil drømme om det, men få vil være villige til at gøre det, der skal til.

Det ser helt sikkert fantastisk ud, for alle os der ikke er der. Der drømmer om at få TV tid og reklameplads. Interviews i udenlandske medier og så mange bloggere, der står i kø for at anmelde vores bog, at vi kan lave en hel event ud af det. At være venner med stjernerne, tage del i deres vilde succes, køre i limousine som en rockstjerne, spise østers og se vores bog i stakke i lufthavnen, men det kræver evig selvpromovering, mange nætter på hotel, et liv i en kuffert, hotelværelser, fly og lufthavne, mens du går glip af dagligdagen med din familie, din søns kørekort, må arbejde når andre holder fri, har jetlag og må detoxe for at klare det krævende liv.

Ville det gøre dig lykkelig?

Jeg ville ikke have været lykkelig for et liv som stjerneforfatter, når det betød, at jeg skulle være væk fra mine børn i dagligdagen. Jeg ville ikke gide sidde i lufthavne over hele verden time efter time, mens jeg gik glip af mine børns hverdag. Leve i en kuffert, fordi jeg konstant var på promotiontur.

Jeg ved, at det er næste skridt, hvis jeg vil tjene flere penge og opnå den eftertragtede økonomiske sikkerhed og frihed, men jeg er ikke sikker på, at jeg er klar til det endnu, og måske bliver jeg det aldrig, og så er det også helt fint.

Jeg fortæller dig ikke om disse trin, fordi du nødvendigvis skal spurte op ad alle trin, eller føle dig forkert over det trin på er på. Jeg tror, man kan være lykkelig og glad på hvert eneste trin – 80 pct. er! Men hvis du har drømmen, synes jeg, du skal vide, hvad det kræver. Vil du op i stjernestatus, skal du bytte rundt på den tid, du bruger på at skrive og på at markedsføre dig. På det her niveau skal du regne med at bruge 50-80 pct. af din tid på promovering. Bogsigneringer, TV-shows, prisoverrækkelser, interviews, fotosessions… Ting, der er i modstrid med de fleste indadvendte forfatteres personlighed.

Jeg måtte have hjælp til at lære at stå på en scene, til at lære at læse ordentligt op. Det var så sårbart for mig, når det var mine egne tekster og bare noget, jeg havde fundet på.
Hvis det er en rejse, du vil på, så vil jeg anbefale dig at få hjælp til de ting, du har svært ved, for hvis du skal have ondt i maven, hver gang du skal optræde, så bliver det nok ikke helt det fantastiske liv, du drømmer om.

Held og lykke med at komme i top på bestsellerlisterne og med din forfatterejse, hvad enten den bliver kort eller lang. Gør det, du har det godt med.

Det meste af teksten herover er fra et kapitel i min bog “Genvejen til succes som forfatter“.

SaveSave

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1Pingbacks & Trackbacks on Fra hobby til levevej som forfatter (eller kunstner)

  1. […] Hvis nu du sætter dig og mærker efter, hvorfor du gerne vil være forfatter. Hvilket svar kommer der så frem? Er det fordi du gerne vil være berømt? Hvis berømmelse er dit mål, så vil jeg anbefale dig en lettere vej. For meget få forfattere bliver berømte. Deres karakterer gør til tider, men forfatterne sjældent. Har du fx et klart billede af, hvordan Lee Child ser ud? De færreste har, men rigtig mange ved, hvordan Jack Reacher ser ud (også før han blev legemliggjort af Tom Cruise). Hvad med JK Rowling i forhold til Harry Potter? Eller Will Trent i forhold til Karin Slaughter? Jeg kan trøste dig med, at det faktisk helle rikke er nødvendigt at være på forsiden af Se & Hør eller Ekstra Faldet for at kunne leve af dit forfatterskab. Der skal meget mindre til. Selvfølgelig, hvis du vil bo på Strandvejen, have en tjener på hver en finger og en ny bil til hver ugedag, så er det ud på den røde løber. Men hvis du bare gerne vil leve et almindeligt middelklasseliv med råd til hus med have, mad på bordet og en ferie i ny og næ, så er det sket ikke uopnåeligt. Jeg kender mange forfattere i denne kategori. […]