Har du skriveblokering eller skriveglæde?

Skab de omgivelser du kan skrive i

Mange forfattere oplever på et eller andet tidspunkt en skriveblokering. Det kan være voldsomt irriterende og selvforstærkende.

Det starter for mange med en følelse af, at man ikke er en rigtig forfatter, hvis man ikke skriver eller producerer, som man kan se andre gør.

Jeg har selv kæmpet med sådanne tanker, dog på en lidt anden måde. Jeg har nemlig altid været produktiv og hurtig.
I skoletiden var det en fordel, for jeg nåede både lektier, studiejob og socialt liv. Men allerede i mine første jobs på arbejdsmarkedet mærkede jeg, at det ikke var velanset at være meget hurtigere end alle andre. Når jeg udarbejdede en rapport på en uge, som andre brugte to måneder til, så var det bestemt ikke en positiv reaktion, jeg fik fra mine kollegaer.

Min skriveglæde forsvandt

Og på samme måde har jeg haft det som forfatter. I starten kæmpede jeg meget med tanker som, at jeg nok ikke var rigtig forfatter, eller at, det jeg skrev, ikke var godt nok, når jeg kunne skrive 7.000 ord på en dag, hvor andre forfattere skrev om at 1.000-2.000 ord var maks. Men jeg oplevede, at jo mere jeg tænkte over, hvad jeg skrev, og hvordan jeg skrev, desto sværere blev det at få ord ned på papiret.
Min skriveglæde forsvandt simpelthen.

Hvad er vigtigst? At blive set de “rigtige” steder og spise kage eller at få skrevet din bog?

Boost din forfattertillid

Efterhånden som jeg fik flere og flere tilbagemeldinger fra læserne steg min forfatterselvtillid og jeg begyndte at tro på, at det var ok den måde jeg arbejdede på. Jeg har tidligere skrevet et blogindlæg om, at holde fanen højt, når du tvivler på dig selv. Læs eller genlæs det her.

Ingen er forkert

Det jeg ønsker at fortælle med mit eget eksempel er ikke, at du er forkert, hvis du ikke kan skrive 7.000 ord eller for den sags skyld 1.000 ord om dagen. Men at du skal finde din egen vej og lade være med at sammenligne dig med andre. Trives du med at skrive ved køkkenbordet med en blok, men ikke når du sidder ved dit skrivebord med computeren tændt, så drop computeren! Skriv din historie ned på papir og skriv den ind i første redigeringsrunde.

There are a thousand thoughts lying within a man that he does not know till he takes up a pen to write. William Makepeace Thackeray

Måske skriver du bedst med ro omkring dig og ingen forstyrrelser – så lad være med at lege storby smart forfatter, der absolut skal sidde på en café og skrive den næste store samtidsroman. Smut ud i et sommerhus eller et andet øde sted med ro, fx på et skriveophold.

It’s called a pen. It’s like a printer, hooked straight to my brain. Dale Dauten

Der er lige så mange måder at være forfatter på og at skrive på, som der er forfattere. Alt hvad jeg eller andre forfattere skriver er blot til inspiration. Kun du ved, hvad der er rigtigt for dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1Pingbacks & Trackbacks on Har du skriveblokering eller skriveglæde?

  1. […] tror aldrig jeg er blevet interviewet af en journalist, uden jeg har fået spørgsmålet: “Hvordan finder du inspiration?” Men det er sædvanligvis intet problem og næsten med sikkerhed ikke det du skal fokusere […]