Hjælp, ingen af mine ideer brænder igennem

Skilt med teksten inspiration og stimulation i grønt landskabHvad hvis ingen af dine idéer brænder igennem? Hvis ingen af dem holder dig oppe om natten og straks er i din bevidsthed, når du slår øjnene op om morgenen? Det lette svar ville være, at fortælle dig, at du skal vente med at skrive til det gør. Foretage dig noget andet. Researche lidt hist og pist (læs sidste uges blogindlæg om at have for mange idéer).

Fremtving inspirationen

Men der er også måder, du kan fremtvinge den hellige ild. Du kan begynde at skrive på historierne. Besøge de steder, de skal foregå. Beskrive karaktererne og måske endda nedskrive deres baggrundshistorier. Hvad er der sket i deres liv indtil den dag de træder ind i din historie? Hvor er de født og af hvem? Hvilken barndom har de haft? Hvor er de opvokset? Hvordan var deres skolegang? Hvad interesserede de sig for? Har de forliste forhold bag sig? Er de på god fod med familie og naboer? Hvad er deres akilleshæl? Deres styrke? Hvad har bragt dem hertil, hvor de er i din historie? Hvad er de drevet af?
Denne proces vil ikke kun hjælpe dig til at skabe stærkere karakterer til din bog, men kan også give ilt til flammen, så den vokser sig stor og insisterende. Så du ikke længere kan lade være med at fortælle den historie. Den kan skrive dig varm. På den måde får du sikkert skrevet en masse, som ikke skal med i bogen, men det er ok. Det er en proces.

Sådan gør jeg

Jeg er kontinuerligt i gang med tre-fire historier/bøger på en gang. Men de er ikke på samme stadie. Lige nu skriver jeg fx på den næste krimi i min Pia Holm serie. Jeg har et tydeligt billede i mit hoved af de vigtigste scener i bogen og er optændt af at afdække hvem det monster er, der skamferer de unge kvinder på den frygtlige måde. Men samtidig er jeg i gang med at læse en masse om en bestemt historisk periode, som jeg skal bruge til en anden roman. Jeg læser nemlig aldrig krimier, når jeg selv skriver på en krimi. Jeg skal ikke få blandet de to ting sammen. Så den historiske bog er jeg i researchfasen med.

Samtidig indsamler jeg ideer til en kærlighedsroman. Scener om du vil. Der har jeg nemlig kun det overordnede plot klar, alt andet er lidt utydeligt, så jeg skriver ned på et notesark i min mobil.

En mand hælder champagne op i glasEn fjerde bog er skrevet færdig og er netop kommet tilbage fra redaktøren. Der er en masse der skal rettes til, måske skal der fjernes afsnit og nye føjes til. Det er ikke min favoritdel i processen, så jeg har brug for at have andre projekter at kaste mig over ind i mellem.

Lad idéerne modne

Og så får jeg selvfølgelig hele tiden ideer til nye historier. Min erfaring er, at de meget sjældent skal skrives med det samme, men hellere blive liggende i mit baghoved og modne, til den dag proppen springer af af sig selv og jeg bare skal være klar med glasset til at opfange de gyldne dråber.
Er dine erfaringer meget anderledes end mine? Så del dem gerne på bloggen her eller på facebook til inspiration for andre. Der er ingen rigtig og ingen forkert måde. Inge, one size fits all

SaveSave

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.