Når idérigdom er en forbandelse for en forfatter og læserne helst vil have en Michelinmenu

Opgivende kvinde foran computerHvordan vælger jeg, hvad jeg skal skrive? Jeg har så mange ideer. Skal jeg skrive ungdomsromanen? Børnebogen? Der er også en kærlighedsnovellekonkurrence, jeg er i gang med at skrive en familieroman, og jeg har plottet en krimi. Hey, husk også lige at spørge dig selv om du egentlig vil være forfatter og hvorfor.
Idérigdom er skønt. Det er super fint alt sammen og skønt, at du kan få mange ideer, så er du sikker på, at forfatterbrønden ikke udtørrer lige med det samme. Men hvordan kommer du videre?

Samle dine ideer til romaner og andet du vil skrive

Skriv dine ideer ned i en notesbog eller på din mobil, så du har dem samlet et sted og ikke glemmer nogen. Idérigdom er en gave. Bare rolig, de gode idéer tager ikke skade af at vente lidt. Hvis du har glemt plottet, når du genlæser listen, så var det ikke stærkt nok og du kan strege det fra din liste med idéer.

Men lad for Guds og læsernes skyld være med bare at skrive dem en efter en. I en virksomhed løses opgaver oftes i den række følge de kommer ind eller efter hvor meget de brænder på, dvs hvor mange der står og venter på et resultat eller en løsning og hvor vigtigt det er lige nu.

En hånd skriver i en notesbog ved en computerForskellen på at være forfatter og arbejde i en virksomhed

Et forfatterskab er ikke helt det samme som en virksomhed. Du kan ikke strategisk planlægge, hvilke bøger du skal skrive hvornår. Om markedet er mest til en ungdomsroman eller en familiesaga. Hvis der er en konkurrence inden for en genre du skriver i, kan det selvfølgelig være fint at skrive den, hvis du føler for det. Men det, der er vigtigt her, er at forstå, at det at være kunstner (skribent, kunstmaler, tegner, musiker, digter, instruktør, manuskriptforfatter etc) adskiller sig fra andre jobs på den måde, at du skal være tændt af idéen. Det er mere end nogle andre erhverv et kald. Et dybfølt behov for at få dén historie ud. Der er ingen anden udvej end at skrive/tegne/male/filme den. Dine tanker er optaget af det hele tiden, du ser hele tiden brudstykker eller hører sætninger, der passer ind i det store puslespil, du er ved at lægge for at besvare det spørgsmål, der optager dine tanker. Det er lige nøjagtigt hér, hvor der ikke er nogen udvej, ingen anden mulighed end at skrive den historie, at du skal sætte dig til tasterne. Ikke før.

Optændt af den hellige ild

For hvis du bare sætter dig til tasterne for at skrive et eller andet (læs mere om skrivemetoder her), kan dine læsere med garanti mærke det. Hvis du ikke har været optændt af den glødende inspiration, mens du skrev, hvordan skulle de så blive det, mens de læser? Passion er svær at definere, men den kan mærkes. Derfor er mit svar til dig: skriv den historie du ikke kan lade være med at skrive og lad de andre ligge. Det er ikke sikkert det lige er dig, der skal skrive alle historierne.

Eftertænksom kvinde ved computerFastfood eller Michelinmenuer?

Der er en meget tydelig tendens i samfundet til at vi skal producere så meget som muligt, men bør det også gælde inden for de kunstneriske discipliner? Eller bør vi ikke netop insistere på at producere michelinmenuer i stedet for fastfood?
For selvfølgelig kan du skrive et eller andet. Tømme hovedet om et emne, hamre derudad, men hånden på hjertet bliver det til noget der er værd at læse?
Spørg dig selv: Vil du producere fastfood eller michelinmenuer?

SaveSave

SaveSave

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1Pingbacks & Trackbacks on Når idérigdom er en forbandelse for en forfatter og læserne helst vil have en Michelinmenu

  1. […] Hvad hvis ingen af dine idéer brænder igennem? Hvis ingen af dem holder dig oppe om natten og straks er i din bevidsthed, når du slår øjnene op om morgenen? Det lette svar ville være, at fortælle dig, at du skal vente med at skrive til det gør. Foretage dig noget andet. Researche lidt hist og pist (læs sidste uges blogindlæg om at have for mange idéer). […]