3 skrivemetoder – find den bedste arbejdsmetode til at skrive din bog

Hvad er den bedste arbejdsmetode eller skrivemetode til at skrive en bog?
Skrivemetoder er noget af dét, jeg oftest får spørgsmål om.
Det er helt sikkert på top 10 over spørgsmål jeg får via facebook/messenger, på mails, eller når jeg taler med forfattere (udgivne så vel som in spe). Og svaret er hver gang:
Arbejdsmetode og skrivemetode afhænger af, hvad det er for en bog, du skriver, og hvordan du bedst kan lide at arbejde.
Nogle mennesker er til det meget systematiske, andre til en mere kaosagtig proces. Jeg er helt klart mest til kaosproces. Jeg hader rammer og regler.

Skrivemetode afhænger af forfatter og genre

Når jeg skriver krimier, så fungerer det bedst for mig bare at skrive derud af. Jeg starter gerne med fundet af den dræbte og arbejder mig videre derfra. Idéerne kommer til mig i scener, som jeg skriver ned og til sidst, når jeg har “opklaret” mordet, så flytter jeg rundt på kapitlerne, så det passer sammen, og der bliver flow i bogen. Denne form kræver stor tillid til processen og overblik.Ulempen er, at du, hvis du benytter dig af denne metode, ikke kender bogens forløb, før den er skrevet færdig.
Den anden metode, der går ud på at skabe struktur fra starten, er der mange forfattere, der bruger. Jeg bruger selv denne metode i de historiske bøger, jeg skriver. Det gør jeg, fordi de sædvanligvis er mere komplicerede og kræver meget mere research. Der har jeg brug for at “plotte” hele bogen ud fx på post its, så jeg har overblik over hele bogen på én gang. Du kan læse mere om den systematiske skrivemetode her og i bogen.
Den sidste metode, som jeg benytter mig af, er at udarbejde overblikket over bogens indhold på en Powerpoint eller Keynote, lige som hvis jeg skulle holde et foredrag. Denne metode bruger jeg, når jeg skriver fagbøger. Min seneste fagbog, Genvejen til succes som forfatter blev til på denne måde.

Overblik over de 3 skrivemetoder

Oversigt over skrivemetoder
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1Pingbacks & Trackbacks on 3 skrivemetoder – find den bedste arbejdsmetode til at skrive din bog

  1. […] hvis du bare sætter dig til tasterne for at skrive et eller andet (læs mere om skrivemetoder her), kan dine læsere med garanti mærke det. Hvis du ikke har været optændt af den glødende […]