Din bog – fra idé til udgivelse

Netop nu, som jeg sidder her ved tasterne, har jeg indsendt min færdige bogblok til min 4. krimi til mit forlag. I dette blogindlæg vil jeg dele processen fra den første spæde idé til den færdige udgivne bog med dig.

Idéen

Inspirationen til min 4. krimi

Enhver bog starter med en idé. For min 4. krimis vedkommende startede den med at jeg var på en kommunikationsopgave for mit arbejde. Det var tilbage i foråret 2013. Jeg var lige på trapperne med min 2. krimi, Forblændet, og det var bestemt ikke fordi jeg ledte efter inspiration. Jeg var så småt gået i gang med at skrive på den 3. krimi, Forsvundet.

Min opgave var at følge med en gruppe mennesker, der gik ture rundt omkring på egnen. Jeg skulle tale med nogle stykker af dem og skrive det sammen til en inspirerende historie om at få motioneret. Jeg skulle møde dem på Danmarks sydligste punkt, Gedser Odde. Jeg var ved at komme for sent, for min gps havde ledt mig af en blind vej et stykke derfra. Jeg kunne se odden, men vejen dertil var lang. Så jeg småløb fra parkeringspladsen, da jeg endelig fandt det. Jeg havde travlt. Alligevel standsede jeg da jeg fik øje på fuglevingen, som du kan se på billedet her. Jeg tog et billede og løb videre hen til skrænten, hvor de ventede på mig.

Historien og inspirationen

Gedser Odde

Da jeg stod og så ud over stranden og havet landede selve historien. Jeg så begivenhederne for mig som en film, der kører i 100x hastighed. Jeg vidste i dette øjeblik, at min næste krimi var landet. De vilde bølger mod den rå strandbred, de drypvise bunkere fra anden verdenskrig og den barske natur havde inspireret min hjerne til at forbinde en masse oplysninger, den allerede havde om forskellige begivenheder, ting jeg havde læst og oplevet. Jeg kunne have skrevet hele bogen denne formiddag i april, hvis jeg blot havde haft tid. Idéen måtte dog vente et godt stykke tid, før det var dens tur til at blive fortalt. Jeg var i gang med at skrive på Forsvundet, på en bog om Det Gamle Ægypten og ind i mellem på forskellige noveller. For mit vedkommende betyder det ikke så meget, hvor længe idéen skal vente. Jeg ille selvfølgelig helst skrive den med det samme, men når jeg først har skrevet et par stikord ned og måske har et billede fra gerningsstedet, så er idéen i sikkerhed.

Skriveprocessen

Når jeg går i gang med at skrive, starter jeg gerne med den scene, jeg så for mig, lige da jeg fik idéen. For min 4. krimis vedkommende, krimien Hævnet, var det scenen på Gedser Odde. Så det var den første scene jeg skrev. I krimien Forblændet, var den første scene jeg skrev, en scene fra Corselitzeskoven med en mand, der hang i et træ. Det var derfra historien udviklede sig. I den færdige bog endte denne scene dog med at være i den sidste tredjedel af bogen. I Hævnet er scenen fra stranden blevet til første kapitel. Læs også om skriveprocessen her.

Testen hos betalæserne

Når jeg har skrevet første scene sender jeg den til mine betalæsere. De giver mig – råt for usødet – de barske ord om historien fanger. Jeg har endnu ikke prøvet at de har forkastet indledningen til en historie, men hvis de gjorde ville jeg vide, at der var noget jeg ikke havde styr på. Så ville jeg researche mere (jeg researcher normalt ikke til mine krimier, før jeg begynder at skrive dem. Jeg lader historien udspille sig, sådan som jeg har set den og så faktatjekker jeg bagefter og retter evt til. Det er helt anderledes med den historiske roman, der krævede grundig research inden).

Til tasterne

Herefter er det “bare” at skrive. Når jeg sidder ved tasterne, føler jeg egentlig bare at jeg downloader den fil, jeg allerede har set. Det eneste jeg ikke så, var begivenhederne omkring mine hovedpersoner. Lars og Pia skal flettes ind i historien undervejs. De skal opklare den begivenhed, jeg har været “vidne” til. Og det der sker med dem undervejs, kan jeg godt forsøge at planlægge, men jeg får sjældent lov til det. De kører gerne deres eget show.

Faktatjek

Efter jeg har skrevet selve historien begynder min faktatjekningsproces. Det er her jeg gennemgår de forskellige redigeringstrin, som jeg allerede har delt med dig i et blogindlæg her.

I denne del af processen bytter jeg ofte også rundt på kapitler i bogen, så der kommer det rette flow i historien og jeg ikke kommer til at kede læseren.

Betalæsning og redigering

Undervejs i skriveprocessen sender jeg kapitler til mine betalæsere. Det er især udpluk, som jeg er i tvivl om fungerer. Går det for stærkt? For langsomt? Er det for ulækkert? For sukkersødt? Kan læserne følge min logik?

Redaktør og grafiker

Når jeg har redigeret den, så jeg selv synes den er færdig, kommer den afsted til min redaktør. Mens jeg venter på svar, går jeg i gang med at kontakte grafiker. Jeg opretter en mappe, hvor jeg samler nogle billeder, der kan være inspiration til forsiden. Billeder, jeg har taget på researchture eller da idéen landede. Nogen gange bruger grafikeren nogle af disse billeder, andre gange danner de blot inspiration. Men for at grafikeren kan få en ordentlig proces, sender jeg opgaven afsted til ham i god tid, så han også kan få lov at have sin kreative proces. Jeg er overbevist om at det gør forsiden bedre.

Opsætning til bogblok

Jeg retter bogen til, når jeg får den tilbage fra redaktøren (der også kan være en dygtig betalæser). Herefter gennemgår jeg den gerne endnu engang og så er det afsted til korrekturlæser. Mens jeg venter på svar fra korrekturlæseren, opsætter jeg gerne bogen. Når bogen skal trykkes, skal den opsættes i det format, jeg vil have den trykt i, og jo før jeg gør det, desto hurtigere kan grafikeren lave mit omslag færdig, så jeg kan påbegynde markedsføringsprocessen (den vender jeg tilbage til i næste blogindlæg).

Jeg skriver mine bøger i Apple programmet Pages, der også kan klare en masse grafiske opgaver. Derfor ændrer jeg blot dokumentets format til det ønskede, indstiller margen, indtrykningsafstanden, skrifttypen, skriftstørrelsen og linjeafstanden. Så inddeler jeg i passende nye kapitler, sætter kolofon, titelside og afsluttende henvisninger ind. Læs også om opsætning her.

Når jeg får bogen tilbage fra korrektur, retter jeg direkte i bogblokken, fejl for fejl. Ind i mellem modtager jeg forside forslag fra min grafiker. Det hele går gerne op i en højere enhed og bogen ender med at blive sendt til udgivelse inden for den planlagte tid.

Når jeg nærmer mig afslutningen på min bog, finder jeg gerne en dato, jeg synes kunne være en god udgivelsesdato og så regner jeg baglæns fra den, for at give mig selv deadlines. Hvis du har det dårligt med deadlines, kan du bare lade være med det og så udgive, når du er færdig.

Det er ganske særligt at se sine bøger blive trykt

Trykning

Herefter uploader jeg bogblokken for sig og omslaget for sig (jeg bruger BoD.dk). Indsætter bagsideteksten (som også gerne har været testen blandt mine betalæsere og/eller på min facebookside) og så bestiller jeg et antal bøger, så jeg har lidt på lager. Du kan bestille den trykte bog her.

Det var et hurtigt overblik over min skriveproces fra idé til færdig og. Jeg håber, det kan inspirere dig. Fortæl mig gerne om dine egne overvejelser og processer på facebook eller herunder.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1Pingbacks & Trackbacks on Din bog – fra idé til udgivelse

  1. […] samlede allerede alle de billeder, jeg har taget på inspirations- og researchture sammen, da jeg bestilte cover hos min grafiker. Dem gennemgår jeg og ser på om der er nogle jeg mangler, for at lave en bogtrailer, dvs en […]