Sådan kan du styre din skriveproces

karakterer-styrerNår du skriver, er det så i totalt kaos eller en styret proces?
Læs med og lær den systematiske arbejdsmetode til at styre din skriveproces. Metoden bruges af mange bestsellerforfattere.

Jeg skriver aldrig, før jeg er nødt til det. Før historien trænger sig så meget på, at jeg bare ikke kan lade være. Derved har jeg aldrig rigtig følt, at det er mig, der digter historien. Jeg er nærmest bare tilskuer til en film, som jeg skriver ned. Faktisk kommer handlingen oftest lige så meget bag på mig, som den gør på læserne.

SKRIVEPROCESSEN
Overordnet set er der to måder at skrive på – total kaos og systematisk. Jeg tilhører klart den første, men blev nødt til at finde ud af at gøre det på den systematiske måde, da jeg skrev Kleopatrabogen. Den systematiske metode blev jeg nødt til at bruge, fordi der var en fast handling, jeg skulle have med ind i historien. Der var kendte, faste tidspunkter, som jeg ikke bare kunne overse. Kleopatras møde med Cæsar, fødslen af Cæsarion, slaget ved Actium og hendes død, for bare at nævne nogle stykker. Og efterhånden, som jeg kom dybere og dybere ned i min research, kom der flere og flere fixpunkter ind. Derfor blev jeg nødt til at få styr på den samlede overordnede handling, før jeg begyndte at skrive. Det gjorde jeg ved at skitsere handlingen på papirlapper.

systematisk-skriveprocesDEN SYSTEMATISKE ARBEJDSMETODE
1. Skriv alle de idéer, du har til scener, eller de scener, din research har fundet frem til. Brainstorm og tøm hovedet.

2. Sorter dem, så handlingen udvikler sig efter den model, du ønsker at følge. Fx Hollywoodmodellen, der også kaldes Hvalen eller Berettermodellen.

3. Tjek, om der er en passende udvikling. Skal der byttes rundt? Er der ubalance mellem hovedpersonerne? Længden af kapitlerne? Andet der skal ændres?

4. Inddel i kapitler. Har du flere detaljer eller underemner til de enkelte kapitler?

5. Hvis det er en fagbog, du skriver, kan du starte med at finde på 10-12 hovedemner – et for hvert kapitel. Skriv så alle de stikord, du kan komme i tanke om til hvert emne. Tag hvert stikord og skriv en side om det, så kan du skrive en bog på få uger.

På billedet er starten af handlingen i Kleopatrabogen skitseret med synsvinkel, kapitel og dato. Du kan gå så meget i detalje, som du har behov for og samle flere papirlapper i hvert kapitel. Hvert kapitel kan deles ud på samme måde efter den handlingsmodel, du bruger.

6. Hvis du vil gå yderligere ned i detaljen kan du lave en mindmap, som du fylder mere på, eller du kan lave en synopsis, hvor du fx skriver hvilken følelse du vil have læseren skal mærke i de forskellige afsnit, hvad vi ser og hvad der ligger implicit osv.

Læs mere om skriveprocesser og andre vigtige ting til dit forfatterskab i Genvejen til succes som forfatter

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2Pingbacks & Trackbacks on Sådan kan du styre din skriveproces

  1. […] Når jeg går i gang med at skrive, starter jeg gerne med den scene, jeg så for mig, lige da jeg fik idéen. For min 4. krimis vedkommende, krimien Hævnet, var det scenen på Gedser Odde. Så det var den første scene jeg skrev. I krimien Forblændet, var den første scene jeg skrev, en scene fra Corselitzeskoven med en mand, der hang i et træ. Det var derfra historien udviklede sig. I den færdige bog endte denne scene dog med at være i den sidste tredjedel af bogen. I Hævnet er scenen fra stranden blevet til første kapitel. Læs også om skriveprocessen her. […]

  2. […] ud fx på post its, så jeg har overblik over hele bogen på én gang. Du kan læse mere om den systematiske skrivemetode her og i bogen. Den sidste metode, som jeg benytter mig af, er at udarbejde overblikket over bogens […]