Prop en klud i munden på den kritiske indre stemme

Hvis du har skrevet, så kender du sikkert den indre kritiske stemme. Du rejste dig måske endda fra skrivebordet i aftes og var rimeligt godt tilfreds med det du havde skrevet. Du følte dig lettere og var i godt humør, fordi det var lykkedes dig at få skrevet en her del. Men da du vågnede i morges eller måske allerede, da du lagde dig til at sove i aftes, kom den krybende ind på dig. Den kritiske stemme fra din indre djævel. Var de tikke noget møg du skrev? Vil det nogen sinde blive godt nok til at blive udgivet?

Du læser det igennem og kan slet ikke få øje på din egen genialitet, som var så tydelig i går, da du sad ved tasterne. Du bliver aldrig god nok, du sidder bare og spilder din tid. Og selv om det skulle lykkes dig at få skrevet noget lidt mere intelligent i dag, hvem har så overhoved behov for endnu en krimi/kærlighedsnovelle/roman/fortsæt selv?

97-99 ud af 100 giver op

Det er i sådanne øjeblikke de fleste giver op. Faktisk helt op mod 97-99 procent af alle skribenter. Flere undersøgelser viser at kun et sted  mellem en og tre ud af hundrede får skrevet deres første manuskript færdig.

De tre, der fik skrevet manuskriptet færdig, var ikke meget anderledes end de andre. De var også fuld af tvivl, var ved at blive sindssyg af at høre på den kritiske indre stemme. Selv Shakespeare, Voltaire og Bram Stroker følte tvivlen og mærkede den kritiske stemmes lammende effekt.

Så det spørgsmål du skal stille dig selv er ikke, hvordan du får tvivlen og den kritiske stemme til at forsvinde, men hvordan du skriver alligevel.

Min erfaring er, at du kan stille dig selv disse to spørgsmål. Svarene på dem, vil give dig den klud du skal bruge til at stoppe i manden på din indre kritiske, når dens stemme bliver for gennemtrængende.

2 spørgsmål du kan stille dig selv, når din indre kritiker råber op

1.Hvad er pointen med min historie/det jeg skriver?

2.Hvorfor er det vigtigt for mig at fortælle denne historie?

Når du kan besvare disse to spørgsmål, har du ikke kun en klud til kritikerens store kæft, men også et større fokus i det du skriver. Og det fokus kan være med til at give dig en bogkontrakt og få læserne til at elske det du skriver endnu mere.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.